Карлуш Моедаш: Европа има нужда от повече пари за наука

| обновено на 02.02.18 в 11:43
Еврокомисар Карлуш Моедаш
Снимка: БГНЕС

Повече пари за наука и иновациии трябва да бъдат осигурени в следващата многогодишна финансова рамка, заяви ресорният еврокомисар Карлуш МоедашПоследната дума за увеличаването на парите ще имат отделните държави, каза той в отговор на въпрос на "Хоризонт": 

Мисля, че всички сме съгласни, че Европа има нужда от повече пари за наука. Разбира се, ще зависи от министрите да се съгласят, но смятам, че определено Европа има нужда от повече пари за наука и знание. Разбира се, ще зависи от министрите да се съгласят, но смятам, че определено Европа има нужда от повече пари за наука и знание

Най-сериозният проблем пред развитието на науката е трансформирането на знанията в добавена стойност, подчерта Моедаш:

Големят проблем е, че можем да трансформираме евро в знание, но не сме толкова добри в това да трансформираме знание в евро. Това означава, че сме много добри и във фундаменталната наука, но не толкова добри в трансформирането на това знание в продукти.

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев допълни, че науката от важните сфери, за да се разреши проблемът с липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка

Предизвикателство пред всички сектори и всички обществени системи ще бъде дефицитът на кадри през следващите десетилетия и затова е важен този разговор да се проведе във всички сектори, в това число в сектора "Научни изследвания".

Въпреки, че похвали българските учени, оказа, че еврокомисар Моедаш не е имал възможност да се срещне с тях, допълни Вълчев:
Силно се надявам, че ще има възможност занапред да се срещне. Ние предвиждаме редица форуми в рамките на председателството, на част от които той ще присъства. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Неформалният Съвет по конкурентоспособност продължава с дискусии върху научните изследвания

С дискусии върху научните изследвания и тяхното внедряване в индустрията и производството продължава втория ден от заседанията на неформалния Съвет по конкурентоспособност.  Събитието се провежда в София като част от програмата на Българското..

обновено на 02.02.18 в 08:53
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47