Нено Димов: Следващата зима на пазара няма да бъдат допускани некачествени горива за отопление

Паралелно с изказването на министър Димов на екофорум имаше протест за парк "Пирин"

| обновено на 05.02.18 в 16:11
Снимка: БГНЕС


Следващата зима на пазара вече няма да бъдат допускани горива за отопление, които не отговарят на необходимото качество. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов на форум за екоиновации, който се провежда в "София Тех парк". 

Контролът вероятно ще се извършва от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. През март ще бъдат приети нормативните промени, за да се намали замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици.

Има мерки, които ще се случат по-бързо и мерки, които ще се случат по-бавно. От декември до края на януари има 45 съвместни проверки на Столичния инспекторат, на РИОСВ, на полицията за изгарянето на нерегламентирано гориво. Мисля, че бяха 17 сервизите, които бяха хванати в нарушение, че изгарят автомобилно масло. Санкциите, които са наложени от нашия инспекторат - този на околна среда -  е 142 000 лв. Ние не можем да влезем в домовете на хората, но можем да се опитваме да направим контрол на изхода на тези нерегламентирани горива.

БГНЕС
Същевременно екоактивисти, които са против решението на правителството за промяна в Плана за управление на парк "Пирин", протестират пред сградата на "София Тех парк". Те подариха по едно стъклено бурканче с чист въздух на лектори във форума за екоиновации. Посланието е да не бъдат изсичани вековни гори в Пирин. Преди изказването на министъра Нено Димов протестиращите издигнаха плакати, в които се призовава да бъде спасен националният парк от застрояване. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47