Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вицепрезидентът Илиана Йотова предложи по-малки данъци за живот на село, съобщава вестник "24 часа". По думите й, освен по-ниските налози, целенасочената държавна политика за селата трябва да включва и преференции по европроектите. Йотова посочи, че "почти всеки месец затваря по едно българско село и държавата има огромен дълг към българските села".
"Валежите и снеготопенето са предпоставка за активизирането на свлачища" - предупреждава пред вестник "Труд" проф. Николай Добрев от Геологическия институт към БАН. По последни данни свлачищата у нас са 2100. Едно от тях е на път да погълне две къщи в столичния квартал Банкя, а в родопския град Неделино земна маса остави без ток цяла улица, информира всекидневникът.
"Над 15 хиляди ученици се обучават у дома", показват данни на просветното министерство за тази учебна година, предоставени на вестник "Сега". От 717-те хиляди ученици, които в момента учат от първи до 12-ти клас, това прави около 2% обучаващи се у дома младежи. През миналата година от вкъщи са се образовали 20 хил. ученици, или близо 3%, допълва изданието.
"Без билет за багажа в рейса". Това е едно от предложенията в готвените нови правила в градския транспорт в София. По информация на вестник "Телеграф" повечето изменения в правилата са свързани с бъдещото въвеждане на така наречената тикет система за електронно таксуване и отпадане на хартиения билет.
В заглавие на първата си страница вестник "Земя" пише: "Надежди за добра реколта в Добруджа". Изданието обяснява, че пшеничните посеви се развиват много добре и няма условия за нападения от болести. Добричкият регион ще постигне около 650 кг от декар, прогнозират специалисти, допълва изданието.
Лятната почивка по родното Черноморие поскъпва с 11%, съобщава вестник "Дума", като се позовава на изчисленията на Института за анализи и оценки в туризма. Според изследването седемдневна почивка на човек ще излезе 1100 лева, а четиричленно семейство ще трябва да приготви 2200 лева за лятна ваканция на морето.
Водеща тема в днешния брой на вестник "Стандарт"  е вчерашната самолетна катастрофа край Москва. Инцидентът с падналия Ан-148 е повторение на трагедия отпреди 7 години, твърди изданието. Самолетът, който вчера погуби 71 души, е летял прекалено бързо, както и при инцидента на 5 март 2011 г., посочват руски медии, цитирани от "Стандарт". И в двата случая става въпрос за Ан-148, който се разбива около 140 км след излитането си, като се разрушава още във въздуха, продължава с аналогията на инцидентите "Стандарт". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47