Антоанета Приматарова: Влизането на Сърбия без Косово е невъзможно и потенциално опасно за ЕС и за региона

Снимка: БГНЕС

Воля за разрешаване на проблема с името на Македония има както от страна на Гърция, така и от страна на Македония, коментира в "Преди всички" Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. Тя допълни, че въпреки оптимизма не може да бъде дадена конкретна времева рамка кога ще се реши спорът:

Тук нещата изглеждат така – движейки се в правилна посока, без да можем да дадем конкретно някаква времева рамка дали това ще се случи още по време на Българското европредседателство, и съответно ЕК в тази стратегия казва, че има готовност да даде предложения за откриване на преговори с Македония.

Приматарова коментира и темата за евроинтеграцията на Западните Балкани, и в частност разговорите за присъединяването на Сърбия към Съюза, като направи паралел с влизането на Кипър:

Влизането на Сърбия без Косово е невъзможно и потенциално опасно за самия ЕС и за региона. Знаем, че при петото разширяване Кипър беше приет в ЕС с надеждата, че решаването на Кипърския проблем и обединението на Кипър е предстоящо. Това се случи 2004 година, сега сме 2018 година и все още решение на Кипърския проблем няма. Така че наистина това ми се струва едно много слабо място в стратегията, тъй като през цялото време се говори, че условия за осъществяване на амбициозната цел за евентуално присъединяване на Сърбия 2025 година ще зависи от нормализиране на отношенията, но думата "признаване" никъде не съществува.

Три основни теми ще бъдат обсъждани по време на неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС в София днес и утре – стратегията за Западните Балкани, конфликтът в Сирия и севернокорейската ядрена програма.

Федерика Могерини – заместник-председател на ЕК и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и Йохан Хан, който отговаря за съседство и преговори за разширяване, също ще присъстват на срещата у нас.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Диана Дончева с Антоанета Приматарова.


Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45