Надзирателите и служители в съдебната охрана от няколко града на страната за пореден път на протест

| обновено на 20.02.18 в 15:19
Снимка: Кети Тренчева

На пореден протест в няколко града на страната излизат надзирателите и служители в съдебната охрана.

В Смолян те се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да повторят своите искания за по-високи възнаграждения и увеличаване на щатните бройки.

Протестиращите настояват за 20 % увеличение на заплатите и изравняване на всички суми в сектор "Сигурност", и нови 350 служители в страната, за да се попълни щатът на поделенията, каза Николай Баташки, председател на синдикалната организация на работещите в трудово-поправително общежитие "Герзовица" в Смолян:

Все се събираме, говорим си едни и същи неща, а в София викат: "Да, разбираме ви, ама следващия бюджет".

Йорданка Славчева - председател на синдикат "Охрана", коментира:

След като за сектор "Сигурност" в МВР има, би трябвало да има и за останалата част. Ще продължим да протестираме, докато постигнем някакъв консенсус в исканията си.

На протеста в Благоевград съдебни охранители съобщиха, че повече от три пъти са завишени цените на униформите, които получават. 

Шестте милиона, отпуснати допълнително за работни заплати на служителите от Дирекция „Съдебна охрана“, са подигравка, казаха синдикалистите и препотвърдиха искането си за поне 20 милиона, за да се доближат възнагражденията им до тези на колегите им от МВР. Съдебните охранители настояват за реална оценка на работната им натовареност и на рисковете:
Завишаване на цените на униформите при обществените поръчки и ниското им качество констатират служителите от Дирекция  „Охрана на съдебната власт“. Те уточниха, че три са фирмите, които печелят обществените поръчки в Министерството на правосъдието:

Тези боти, които ги нося, струват не повече от 30-40 лева, а на нас ни ги таксуват на сто лева. Тази униформа, която нося, струва 260-280 лева. Според вас, толкова ли струва? Разликата къде отива не се знае.

50 са общо служителите на съдебната охрана в областта, в която има шест съдилища и толкова прокуратури. Работната натовареност се увеличава и заради честото конвоиране на задържани лица през четирите гранични пункта. Полицаи от Областната дирекция на МВР подкрепят протеста на колегите си пред съдебната палата в Благоевград и се очаква много от тях да присъстват и на националния протест на 24 февруари, каза синдикалистът Гаврил Митушев:


На 10 януари 1997 година бях там като охранител на депутатите. Тогава ги пазих да не ги бият гражданите на България. Сега трябва мен да ме пазят, аз да не ги бия.


В Русе протестът се проведе пред Съдебната палата в града.  Исканията на русенските служители на Главна дирекция "Охрана" са за увеличение на състава и изравняване на заплатите с тези на колегите им от МВР. Служителите потвърдиха, че ще се включат в националния протест, който е обявен за събота в София.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47