България и Словения подкрепят европейската перспектива на държавите от Западните Балкани

Снимка: БГНЕС



България и Словения подкрепят европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. На среща в София президентите Румен Радев и Борут Пахор призоваха проектите за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в региона да получат финансовата подкрепа на европейските институции. 

Мигрантската криза, въпросите за бъдещето на региона и задълбочаването на сътрудничеството между държавите на Балканите също бяха във фокуса на разговора на двамата президенти. Радев подчерта значението на транспортната, дигиталната и енергийната свързаност:
"България и Словения са от двете страни на крехкия регион наречен Западни Балкани и много е важно от тези две страни да има държави, които допринасят за стабилността, за сигурността на региона".

Свързаността е важна за бъдещето на региона, подчерта и словенският президент. Борут Пахор очаква държавите в региона да уредят отворените въпроси, останали неуредени след разпада на бивша Югославия: 
"Нашите две държави имат отлични политически отношения. Има възможност за задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Словения. Ще работим затова. Виждаме бъдещето за нашите страни в по-свързана Европа.

Вчера словенският президент откри директна авиолиния между София и Любляна. Очаква се тя да увеличи броятна туристите. Румен Радев: "Която е важна предпоставка за развитие на нашите икономиечски отношения и много важна за директната връзка между нашите два народа".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47