Красимир Каракачанов: Договорът за ремонт на българските изтребители МиГ-29 не е под въпрос

Снимка: БГНЕС

Договорът с руската страна за ремонт на българските изтребители МиГ-29 не е поставен под въпрос, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той каза това по повод факта, че от миналата есен руската корпорация "МиГ" е в американски списък за забрана на търговията с руски оръжейни корпорации. Каракачанов обясни, че въпросните санкции засягат купуването на нова техника, но не и договори с руски фирми за поддръжка и ремонт:

"И логиката е правилна, защото си представете -  не само в България, но и в други страни от бившия Източен блок до голяма степен са зависими от въоръжението, което имат, които са съветски образци. Ако ние нямаме възможност да го поддържаме това въоръжение, в края на краищата може би една трета от НАТО в Източна Европа трябва да бъде задраскано."

Преди седмица министър Каракачанов подписа споразумението с руската корпорация "МиГ" за поддръжката на старите съветски изтребители срещу 82 милиона лева. От Министерството на отбраната подчертаха, че това споразумение не отменя процедурата за придобиване на нов тип боен самолет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47