Президентът Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

Президентът Румен Радев направи коментара си в София в отговор на журналистически въпрос.
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев смята, че в стремежа си да дискредитират президентската институция някои политици залагат на карта европейската принадлежност на страната ни и се опитват „да приватизират европейската идея за лични политически цели“.

Без да назовава имена, президентът коментира, че има политици, които водят война с българската държавност и отговори на въпроса утихнало ли е напрежението между институциите.

„За мен това съвсем не е махленски дебат, а това е режисирана кампания и тя не е първата. В стремежа си да дискредитират президентската институция, тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България и то в разгара на европейското председателство“, заяви президентът Радев днес в София в отговор на журналистически въпрос.

„Колко струват техните евроатлантически клетви, след като деградират армията и заблуждават съюзниците? Нашата корупция вече се вижда и отвъд океана. Чели сте доклада на Държавния департамент на САЩ и как очакваме да бъдем приети в Шенген и в еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност“, каза още държавният глава.

Миналата седмица премиерът разпореди на министрите да се срещнат с президента, за да бъдат осветлени теми, за които има съмнения за корупция.

Радев не отговори дали вече се е срещал с министри, но коментира: „Щом премиерът счита, че някой друг трябва да контролира министрите му, той трябва да инициира съответните промени в Конституцията.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47