Президентът Румен Радев посети днешния концерт "Ритъмът на Балканите"

| обновено на 27.04.18 в 22:39
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се отзова на поканата на музикалните състави на Българското национално радио и беше гост на концерта "Ритъмът на Балканите" -  най-успешният проект на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Концертът събра в зала "България" най-атрактивните музиканти на Балканите - румънците Ана Мария Стоян и Мариан Мексикану и македонецът Гоце Димовски.

Тази седмица музикантите от съставите на БНР протестираха пред сградата на Министерството на финансите и пред Министерския съвет с искане за увеличаване на бюджета на обществената медия с 400 000 лева, което да позволи увеличение на заплатите им с 50 процента. Генералният директор на БНР Александър Велев вече заяви, че корекция на бюджета е необходима, за да се повишат заплатите и да се запазят музикалните състави на радиото. Премиерът Бойко Борисов определи протестите на съставите на БНР като "безпочвени" и подчерта, че е важно да се работи добре с бюджетите на държавните институции. Проблемът с ниските заплати на музикантите беше обсъден и на заседание на комисията по културата и медиите в Парламента. Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова предложи музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане Министерството на културата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47