Тристранна среща на президентите на България, Австрия и Румъния в Русе

Румен Радев: България, Румъния и Австрия ще бъдат един двигател за развитието на Дунавската идея

| обновено на 04.05.18 в 19:46
3
Развитието на Дунавския регион обсъждиха на неформална среща в Русе президентите на България, Австрия и Румъния
Снимка: БГНЕС

На среща в Русе президентите на България, Австрия и Румъния призоваха за нов тласък в развитието на Дунавския регион. 
Румен Радев, Клаус Йоханис и Александър ван дер Белен декларираха, че между България, Австрия и Румъния, които поемат последователно ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, ще има приемственост по ключови теми - сред тях европейската перспектива на страните от Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортната свързаност в региона.


Развитието на Дунавския регион беше водеща тема на неформалната среща на тримата президенти, както и при участието им в конференция със студенти по темата в Русенския университет. 

"България има интерес от успеха на Дунавската стратегия", подчерта Радев и припомни, че край Дунав са най-бедните български региони:

"Ние и трите държави сме изключително заинтересовани да има позитивно развитие за този Дунавски регион.  Седем години след приемането на тази стратегия не можем да кажем, че има някакъв съществен напредък, особено по отношение на свързаността.  Причините са много, но най-важните от тях са, че тук няма заделени ресурси, структури и ясни правила за действие", посочи президентът Радев и подчерта, че "България, Румъния и Австрия ще бъдат един двигател за развитието на Дунавската идея".


По време на европредседателството си през 2019 година Румъния планира Среща на върха за бъдещето на Европейския съюз, каза румънският президент Клаус Йоханис. На нея ще се обсъждат теми като търговия, сигурност и най-вече спорните въпроси по следващия европейски бюджет.  В него, според Йоханис, могат да бъдат включени и проектите за развитието на Дунавския регион:
"Дунавската стратегия започна с голям оптимизъм и добър потенциал. Смятам, че ние можем да дадем нов тласък на Дунавската стратегия, за да бъде включена в многогодишната финансова рамка на Европейския съюз", заяви румънският държавен глава.

Австрийският президент Александър ван дер Белен, чиято страна ще председателства Съвета на ЕС след България подчерта, че Европейският съюз е силен икономически фактор, но в политическо отношение гласът на Съюза трябва да бъде по-силен: 


"Европейската перспектива на Западните Балкани е важна тема, всеки вакуум оставен от Европейския съюз се усеща. Австрия е доволна, че българското европредседателство постави фокус върху Западните Балкани", изтъкна австрийският президент Александър Ван дер Белен. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47