Министър Караниколов предлага да се продава земеделска земя на чуждестранни инвеститори

| обновено на 10.05.18 в 15:07
Снимка: БГНЕС

Държавата да финансира преквалификацията на служители срещу задължението на бизнеса да ги запази на работа поне 5 години. Това са част от мерките, които Министерство на икономиката обмисля, за да привлече чуждестранни инвеститори, обяви министър Емил Караниколов в парламента, където е изслушван от депутатите за бизнес климата у нас:

"Друго, което е изключително важно, трябва да видим съседните ни държави. Някои от тях, разбира се, не са в ЕС, но дават дори безплатно земя за потенциални инвеститори. Земеделската земя, ще кажете, е страшен проблем. Добре, защо да не даваме земеделска земя, да продаваме. Нека да започнем с държави членки на ЕС през Закона за насърчаване на инвестициите, получаване на сертификат и, ако в тригодишният срок, те не изпълнят тези инвестиции, за които са поели като ангажимент, държавата, както и сега прави, да има механизъм да отнема тази земя".

Пред депутатите министър Караниколов подчерта, че България се развива възходящо.
"Ръстът на БВП през 2017 година ни поставя след първите 12 държави-членки на ЕС. България изпреварва с 1,6 пункта средният растеж на БВП в ЕС и достига 3,6 процента като тази благоприятна тенденция се запазва трета поредна година."

От БСП обаче изразиха недоволство. Румен Гечев изтъкна, че изоставаме не само от Румъния, което бележи ръст от 6,7 на сто, но дори и от Албания - Гечев прогнозира:
"Икономическият растеж на България е крайно недостатъчен и в края на мандата ако не вземем извънредни мерки, българите, ние ще бъдем още по последни, тъй като другите народи се движат по бързо."
Отговорът на управляващите - Делян Добрев от ГЕРБ.
"Не ги слушайте опозицията. Те са способни на бялото да кажат черно."
И на Николай Александров от "Обединени Патриоти".
"Да, 3,6 процента е една чудесна предпоставка ние да продължим да се развиваме."

Министерството подготвя и кампания, насочена към родителите, за ползата от дуалното обучение като една от мерките за решаване на проблема с липсата на работници, допълни Караниколов:
"За съжаление, в България от дълго време битува това, че в производството е мръсна, тежка работа, неблагодарна. Това вече не е така! При производството са местата, където има реални доходи, където се научаваш на трудови навици. Може би и законодателната, и изпълнителната власт трябва да правят такива кампании".
Караниколов смята, че трябва да се създадат и центрове за преквалификация на работещите, за да придобият дигитални умения. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47