М. Панайотова: Декларацията от срещата ЕС – Западни Балкани няма да остане послание на хартия

Снимка: БГНЕС

Заключителната декларация от срещата на върха ЕС – Западни Балкани няма да бъде единствено документ и да остане послание на хартия, а тя е изпълнена със съдържание. Това увери в предаването „Преди всички“ Моника Панайотова, заместник-министър за Българското европредседателството преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Тя добави, че към документа е включен т.нар. "приоритетен дневен ред от София", в който са предвидени практически инициативи за приобщаване на страните от Западните Балкани:

„Още днес се предвиждат конкретни стъпки в имплементацията чрез подписването на меморандум и декларации, така че по всяка една от предвижданите инициативи да започнат действия. …Това ще покаже обвързване с конкретни инициативи, с конкретни проекти, които да допринесат за различните измерения на свързаността – енергийна, инфраструктурна и транспортна. Изключително силен приоритет се поставя върху цифровата свързаност. Ще станем свидетели вече на конкретика, на пътна карта в сферата на дигиталната свързаност между ЕС и Западните Балкани“.

Панайотова коментира още: „Въпреки че може би отстрани изглежда лесно слагане на приоритет темата за Западните Балканите в европейския дневен ред, но на практика не бе така. При формирането на програмата на председателското трио с Естония, след нас са Австрия, ние на практика стартирахме от нулата, за да убедим всички държави-членки от важността темата да се върне в европейския дневен ред. Самият факт, че се очаква събитието да завърши с единна декларация на държавите-членки, която бе предварително консултирана с партньорите от Западните Балкани, показва всъщност изключителен пробив на нашата дипломация в посока европейската перспектива, но също и свързаност на Западните Балкани“.

Панайотова отбеляза факта, че испанският премиер е пристигнал по-рано в страната ни и е потвърди успеваемостта на Българското председателство:

„Това показва конструктивността в диалога. Разбира се, този диалог не е лишен от нюанси, които съобразяват спецификата на двустранните отношения между отделните държави в ЕС и Западните Балкани“.

2025 г. беше поставена като мотивационен своеобразен хоризонт за региона, но тази година в никакъв случай не трябва да бъде възприемана като крайна дата и определен срок, подчерта още Моника Панайотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа": "Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45