ЕК активира т. нар. „блокиращ статут“ към американските санкции срещу Иран

Европейската комисия започна официална процедура по активиране на т.нар. „блокиращ статут“ към американските санкции срещу Иран, които попадат в нейния обсег.

Този статут позволява на европейските компании да не попадат в обхвата на американските санкции, да възстановяват щетите си от тях и прави невалидни действията на всякакви съдебни решения, базирани върху тези санкции в рамките на ЕС. Целта е тези мерки да влязат в сила преди 6-и август, когато започва да действа първата партида от санкциите.

Комисията започва и официален процес, чрез който да се премахнат пречките пред Европейската инвестиционна банка да взема решения срещу гаранции от бюджета на ЕС за финансиране на дейности извън Общността и по-конкретно в Иран. Това ще позволи на банката да подкрепи европейските инвестиции в Иран и би било особено полезно за малките и средни предприятия, твърдят от Комисията. Европейският парламент и Съветът имат срок от 2 месеца, за да внесат възраженията си срещу тези мерки, преди те да влязат в сила. Този период може да бъде и по-кратък, ако двете институции заявят, че нямат възражения. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47