Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата за подпомогне на розопроизводителите

Снимка: БГНЕС

Омбусманът Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата, с които да бъдат подпомогнати розопроизводителите, заради  провалената кампания. Така, за всеки килограм розов цвят, стопаните ще получат по 90 стотинки. 
Мая Манолова присъства на протестен митинг в Стрелча, където вместо да отбележат "Празника на розата", производителите решиха да  протестират.

Розопроизводителите поискаха държавата да защити труда им и да се определи някаква минимална цена.
Отговорът на омбудсмана Мая Манолова:
"Трудно би могло в закона да се включи такова изискване. Моето настояване къзм министъра на земеделието е да осигури минимум 16 милиона лева, което означава по 90 стотинки един лев подкрепа от ДеМинимис за всеки килограма рози."
Мая Манолова ще настоява помощи да получат и нерегистрираните дребни производители само срещу деклариране на площите, които обработват 
"Те биха могли да платят осигуровки само за няколкото месеца, в които трае кампанията и така бизнесът ще излезе на светло."
Кметът на Стрелча Стойно Чачов провел среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В сряда програма ще бъде представен пред комисията по земеделие в парламента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47