Омбудсманът подема инициативата "Без такса в детските градини"

Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Посещаемост от всички български деца в предучилищните групи и ограничаване на ранното отпадане от училище - това са главните цели, които си поставя кампанията „Без такса в детските градини“. Тя е инициирана от Националния омбудсман Мая Манолова, която уточни, че именно невъзможността от заплащането на таксите от някои родители води до частичното, а не цялостно обхващане на децата. Манолова предлага разходите да бъдат поемани за сметка на държавния бюджет, като според предварителните анализи - годишно ще са необходими 30 млн.лв.

По статистика на Министерството на образованието и науката децата, които посещават предучилищни форми на обучение са 80%, но според данните на НПО сектор процентът е 78,4. Въпреки разминаването е ясно, че не всички 5 и 6 - годишни са обхванати от образователната система. А осигуряването на равен достъп и ограничаване на отпадането от училище, са водещи за бъдещето на децата, каза Евгения Волен от Тръста за социална алтернатива.

Мая Манолова посочи, че в институцията са постъпили 52 жалби, свързани както с отпадане на таксата за храна в предучилищните групи, така и с липсата на места и достъп до детските градини. По думите й средната такса за предучилищни форми е 27.50 лв., като приложено за 110 хиляди деца, които трябва да ги посещават, са 30 млн. лв. годишно, които държавният бюджет ще поеме. 
 
Други цели, които поставя кампанията „Без такса в детските градини“ е ясно регламентиране на плащанията на родителите, тъй като в момента те покриват и редица „извънредни“ за консумативи,  играчки и ремонти. Също така регламентиране и валидиране за алтернативните форми на предучилищно обучение, както и да бъде изготвен анализ от МОН за посещаемостта в предучилищните групи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!