Повечето български лечебни растения и билки се изнасят като суров материал извън страната

Снимка: БГНЕС

Повечето български лечебни растения и билки се изнасят като суров материал извън страната, от което губи икономиката ни, предупреждават специалисти.

"Затова започва проект за изграждане на Център за "Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения", обяви координаторът му проф. Владимир Димитров.

В България има над 3500 висши растения и повече от 500 нисши растения и гъби, което я нарежда на едно от челните места в Европа по биоразнообразие на растенията. Проектът е фокусиран върху създаването на условия, които да стимулират преработването на лечебните растения в страната, като така ще се подкрепят земеделските производители. Ще има условия за разработване на зелени технологии и създаване на фитопродукти за медицински и козметични цели.

Центърът за компетентност има стратегия за партньорство с бизнеса в агробиосектора, производство на етерични масла и хранителни добавки. Проектът е на стойност близо 24 милиона лева, като европейското финансиране е 85 процента. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47