Каракачанов: Техническа неизправност е най-вероятната причина за инцидента с Ми-17 над авиобаза "Крумово"

Няма данни за човешка грешка при инцидента с катастрофата на хеликоптера Ми-17 край Пловдив

Президентът, военният министър и началникът на отбраната посетиха пострадалия бордови инженер Алексей Каменов

| обновено на 12.06.18 в 12:31
Снимка: БГНЕС

Няма данни за човешка грешка, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, където разследват инцидента с катастрофата на хеликоптера Ми-17, който се разби при тренировъчен полет над авиобаза "Крумово" снощи.

Техническа повреда е най-вероятната причина за катастрофата, каза на извънреден брифинг вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който посети мястото на инцидента.

При падането на вертолета загинаха капитан Пламен Пантелеев, на 48 години, и капитан Стоян Неделчев, на 45 години. С наранявания, но без опасност за живота, е бордовият инженер Алексей Каменов, който е успял да излезе сам от падналата машина.

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посетиха Военномедицинска академия (ВМА), за да се запознаят със състоянието и да разговарят с офицерския кандидат Алексей Каменов.

„Гръдната травма е средно тежка към тежка, кислородозависим е, но на този етап няма опасност за живота. Напълно контактен и адекватен е“, каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Според информацията хеликоптерът е бил в изправност и през целия ден на него са се изпълнявали тренировъчни полети от други екипажи. Пантелеев, Неделчев и Каменов били четвърти по ред и са тренирали спасителна мисия на малка височина.

"Внезапно опашката се завърта на 180 градуса и машината пада", разказа началникът на авиобазата генерал Димитър Иванов.

"Полетът се изпълнява на височина 30 метра, при което екипажът е нямал време за реакция, дори и да съобщи“.

Заради опита на пилотите военният министър изключи човешка грешка. Каракачанов допусна, че може да е повреда в опашния винт. 

„Единият е с над 600 летателни часа, другият е с близо 500 летателни часа – най-вероятно става въпрос за техническа неизправност“.

Остри критики военният министър Красимир Каракачанов отправи към липсата на законова поправка, която да решава проблема с обжалването на обществени поръчки, които са въпрос на националната сигурност.

Заради инцидента Каракачанов призова политиците да не си правят евтини популистки изказвания, като казват, че няма нужда от модернизация на армията.

Семействата на загиналите пилоти ще получат обезщетение от застраховка, каза още военният министър Каракачанов.

До изясняване на случая всички полети във ВВС са спрени. Проверката трябва да приключи до месец.

Последният действащ Ми-17, който се разби снощи, е на въоръжение в армията от 1989 година. Преди две години му е направен основен ремонт и е имал капацитет за още 200 летателни часа. 

Същият хеликоптер развя българския трибагреник по време на Гергьовденския парад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47