Добивите от пшеница в Сливенска и Новозагорска община са 450 кг от декар

Снимка: Радио Шумен

Жътвената кампания е в разгара си в тези общини, а в планинските – Котел и Твърдица – предстои, каза Виолета Иванова, главен експерт в областна дирекция „Земеделие и гори“. Добивите от ечемик са около 420 кг от декар.

Към момента се жъне маслодайната рапица, която дава ниски добиви – 220 кг. от декар. При посевите от слънчоглед няма пропаднали площи. Черешовата кампания е приключила, а 10% от плодовете са останали по дърветата. Причините коментира  главен експерт Виолета Иванова:

"Проблем имаха с реализацията и предпочетоха да не ги берат, за да не правят разходи повече. Много са причините за това, че не можаха да ги реализират. Може би на първо място, за да могат да правят някаква реализация и износ трябва да се сдружават."

Тя каза още, че в областта вече се берат ранните сортове праскови, които са основно за директна консумация. Добивите са 250 килограма от декар. 20 000 декара са прасковените насаждения в Сливенско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47