Парламентът прие доклада на КЕВР за 2017 година

| обновено на 28.06.18 в 11:33
Снимка: БГНЕС

След бурни дебати парламентът прие доклада на КЕВР за 2017 година. 102-ма депутати гласуваха "за", "против" – 48, а 4-ма се въздържаха. В него се казва, че регулаторът не е допуснал рязък скок на цените, но за последните 3 години цената на тока на регулирания пазар се е увеличила с 2.5%. 

КЕВР няма законови правомощия да се произнесе по сделката с активите на ЧЕЗ, заяви председателят на комисията Иван Иванов. Той каза това в отговор на питане от лидера на БСП Корнелия Нинова дали е взето решение по внесената от социалистите подписка с 200 хиляди подписа против сделката за ЧЕЗ:

"Да внесат предложение към този текст, който досега беше включен като бланкетен, че един от критериите е, че Комисията отказва при събрани 200 хиляди подписа. Ние ще изпълним закона, но когато няма такъв текст, ние не можем да взимаме нашето решение, което трябва да почива върху закона и нормативната уредба въз основа на подобна подписка".

Делян Добре от ГЕРБ попита:

"Вие ще потвърдите ли, че от тази трибуна се опитвате да окажете натиск върху независимия регулатор да вземе решение на базата на законов текст без критерии за това дали да одобри или не сделката". 

Рамадан Аталай от ДПС припомни как бе приет закона:

"За този закон само ДПС не гласува. В закона написахте, че 20% от акциите, ако се прехврълят, КЕВР да вземе отношение. На какви критерии? Гледайки тавана ли да вземат?"

По време на дебатите депутатът от ДПС Рамадан Аталай прогнозира, че сегашната регулаторна среда в енергетиката ще донесе по-висока цена на електроенергията и увеличаване на енергийно бедните у нас:


"Последното ценоообразуване, след като получихте един закон, че повече от 10 процента от пазара вие не можете да дадете на онези български енергийни предприятия, които са построени, и чрез регулацията вие трябва да ги включите в микса, на вас ви се даде един таван, където в превод се казва: "Закривайте елекроцентралите, защото иначе ЕС ще ни ги закрие". Не виждам как и по какъв начин ТЕЦ 2 да съществува в тази регулаторна среда".


В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че се рушат последните устои на държавността:

"Държавна институция или независим орган - КЕВР, оспори публично закон, приет от българския парламент. Независим орган, избран от парламента, декларирал трибуната, че отказва да изпълнява този закон, защото той не е качествен. Група парламентарна, която е подкрепила този закон, която е вносител на този закон, излезе и каза на независимия орган: "Не го изпълнявайте, защото той няма конкретика и е бланкетен". Това е изключително сериозно нещо в парламентарната република. Вие разбирате ли какво се случва в залата, в държавата и как се рушат последните останали устои на държавността и на България".

"970 са жалбите в областта на енергетиката, над 500 са те в областта на ВИК операторите", посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47