Юнкер: Не се притеснявам от ветото, което Италия заплашва да наложи на споразумението за миграцията

| обновено на 28.06.18 в 19:22
4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Трябва да покажем солидарност" - това послание отправи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер преди началото на Европейския съвет по отношение на темата за миграцията. Тя ще бъде обсъдена по-късно на работна вечеря на лидерите на страните-членки на ЕС. Премиерът Бойко Борисов отново заяви, че България няма да подписва споразумение с други страни от Общността за връщане на мигранти.

"Не се притеснявам от ветото, което Италия заплашва да наложи върху споразумението за миграцията, а от създалата се ситуация заради Италия", уточни Юнкер.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че за попълване на фонда за Африка ще са необходими още 1 млрд. евро, за да бъдат завършени проектите.

Междувременно от екипа на френския президент Еманюел Макрон заявиха, че той е готов да сключи сделка с Германия за вторична миграция. Но и към Франция не е отправено още такова предложение.
Говорител на унгарския премиер Виктор Орбан обаче съобщи, че в Будапеща вече е получено предложение от Берлин за такова двустранно споразумение. Орбан е готов да преговоря, въпреки че остава с твърди антиимигрантски виждания. Това пролича и от първото му изявление днес в Брюксел.

Премиерът Бойко Борисов за пореден път заяви, че България няма да приеме обратно мигранти, ако друга страна от ЕС го поиска:

"България не е в тази хипотеза. Не виждам защо ние, след като всички признават, че няма, когато проверяват във вътрешността на Европа, преминали 5 или 6 човека са през цялата година, нелегално преминали и засечени в Европа, ние да подписваме такива споразумения".

На въпрос дали такива разговори са водени с него, министър-председателят заяви:

"Към мен не е отправяно, но ако бъде отправено, ще отговоря по начина, по който казах тук, и мисля, че съм абсолютно прав".

Борисов призова днес лидерите на ЕС да се намери консенсус и единно решение по темата с мигрантите в речта си на Европейския съвет в Брюксел. Той изброи предложенията на страната ни за затваряне на външните граници на ЕС, изнесените центрове за даване на убежище извън Европа и съсредоточаване на усилията по изготвяне на споразуменията с трети страни, подобно на това с Турция. „Нашите предложения са добра основа, за да продължим работата по реформата. Заложената в тях посока цели да изградим предвидима и ефективна Система на ЕС за убежище, която да е устойчива на бъдещи кризи“, каза премиерът.

Той подчерта, че Българското председателство на ЕС положило сериозни усилия по темата с миграцията. Като един от успехите в тази сфера той открои срещата на лидерите на ЕС и Турция във Варна, където беше договорено продължаване на споразумението с Анкара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Италианският премиер Джузепе Конте пристига за срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Италия заплашва с вето решенията от срещата на върха на ЕС за миграцията

Италианският премиер Джузепе Конте заплаши днес да наложи вето на заключенията от срещата на върха на ЕС, посветена на въпроса за миграцията, ако исканията на Италия не бъдат удовлетворени и тя не получи повече помощ за справяне с проблема, предаде..

публикувано на 28.06.18 в 17:40
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47