Бедствено положение е обявено в община Етрополе, част от град Роман е наводнена

| обновено на 29.06.18 в 18:00
2
Смолянско, свлачище
Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Бедствено положение е обявено в община Етрополе. Пътят до село Джурово е непроходим. В две села – Калугерово и Видраре – има евакуирани хора. Усложнена е обстановката и в района на Рибарица и Гложене. Язовирът над Етрополе е под наблюдение. Пред БНР директорът на пожарната главен комисар Николай Николов опроверга появилата се информация за скъсана язовирна стена, която обезпокои местните хора. 

Част от град Роман е наводнена, след като само за няколко часа тази сутрин река Малък Искър повиши нивото си с метър и половина. Залети са дворове, приземни етажи и няколко улици. В общината е обявено частично бедствено положение. След обилните дъждове нивото на река Малък Искър в Роман достигна 5 метра. След няколко часа тази сутрин то се е повишило с метър и половина. Наводнени са дворове и приземни етажи в така наречения "Карашки квартал", в който има стотина къщи и няколко жилищни блока, там токът е спрян. Наводнени площи има и по поречието на река Малък Искър в селата Средни ръд и Караш. Там нивото на реката бавно спада. Съвместно с "Гражданската защита" е организирано отводняване, съобщи кметът на Роман Валери Ролански. 

Нормализира се обстановката в района на Катуница и Садово, където хиляди декари земеделски площи бяха залети заради скъсана дига на река Чая. През целия ден аварийни екипи работиха по укрепването на дигата. Постепенно пада и нивото на реката. "Много земеделски производители са понесли сериозни щети", каза кметът на Община Садово Димитър Здравков и призова държавата да намери възможност да им окаже помощ. Скъсана дига на река Чая в района на Катуница наводни земеделски площи и общински път. Вече се работи по укрепването на дигата. Реката постепенно се оттегля в коритото си. Екипи на Напоителни системи и външна фирма с техника са на мястото и работят по единия от компрометираните участъци.

Заради свлачището от вчерашния ден на пътя към асеновградските села Лясково, Добралък и Яврово има частично бедствено положение за село Лясково и за Асенова крепост. Пострадалият участък от пътя е сигнализиран, движението се осъществява в едно платно, забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили, а призивът към шофьорите е да са внимателни. Нивото на река Чая на територията на община Асеновград е спаднало и няма регистрирани нарушения на речното корито, каза зам.-кметът Петър Бояджиев, който определи обстановката като спокойна.

Продължава възстановяването на щетите от наводнението в община Чепеларе, която от вчера е в бедствено положение заради излизането на река Чая от коритото. В края на работния ден то беше отменено.

"Критичните точки по река Чая са овладени. Отворен вече е пътят към село Забърдо. Утре работата по старото свлачище ще продължи. Там трябва да се поставят мрежи и временно може да бъде отварян и затварян пътят за Чудните мостове и село Забърдо", каза кметът на общината Славка Чакърова.

По-рано днес беше отменено бедственото положение в община Смолян. Фирми, доброволци и военни участват в работата по възстановяване щетите от наводнението.

Две възрастни жени от селата Лъга и Лопян, община Етрополе, са били евакуирани заради наводнение. Продължава непрекъснатото наблюдение на нивата на язовирите и реките на територията на София.

Очаква се да бъде отменено частичното бедствено положение в Ивайловград. Днес комисия ще описва нанесените материални щети след обилните валежи.

Оранжев код за интензивни валежи и на места гръмотевични бури е обявен София, София - област, Монтана, Враца, Ловеч и Пазарджик. По-ниска степен е обявена за Югозападна и Североизточна България, където кодът е жълт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Оранжев код за обилни валежи е в сила за 6 области, за Югозападна и Североизточна България кодът е жълт

Нощта в общините Смолян и Чепеларе премина без инциденти.  Днес ще продължи работата по възстановяване на щетите, нанесени от наводнението, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. „Нещата се нормализират, няма нови сигнали. Още вчера започна..

обновено на 29.06.18 в 09:30
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47