Ново осветление, озеленяване, зарядни станции и обществени тоалетни в Зона 4

Снимка: БГНЕС

От 2 юли започва обновяването на Зона 4 в центъра на София. В нея се включва пространсвото между градината „Кристал“, площадите „Народно събрание“ и „Александър Невски“, булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“ и  улиците „Московска“,  „Г. С. Раковски“, „Париж“, „Оборище“, „Дунав“, „15 ноември“, „11 август“ и „6 септември“. Ще бъдат подменени настилки, осветление, поставено допълнително озеленяване и парково обзавеждане. Няколко пешеходни зони ще бъдат обособени, а окончателно проектът ще приключи през 2019 година.

Зона 4, като част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, обхваща едни от най-емблематичните публични пространства и сгради на столицата. Ето защо обновяването и запазването на духа им е от изключителна важност, подчертаха от Столичната община. Проекът ще протече на няколко етапа, като окончателно трябва да е готов през следващата година.

От понеделник започва работата по градинките „Кристал“ и „Климент Охридски“, обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Около храм-паметника "Александър Невски" също ще бъдат обновени настилки и осветлението, като ще бъде поставено художествено осветление на храма „Св. София“ и ул.„Московска“. А тя ще бъде разширена, така че колите да паркират на платното, а не на тротоарите, като част от зоната за паркиране около „Ал.Невски“ също ще бъде премахната, като подходът към храма ще бъде пешеходна зона.

Обновен ще бъде и площадът около паметника на Васил Левски, а едноименият булевард от паметник до бул.„Цар Освободител“ ще бъде реконструиран, като утре ще започне и работа в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до Ректората. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни:

Всички контейнери за битови отпадъци в обхвата на зоната ще бъдат поставени подземно, което също е важна част от промяната на визията на зоната. Ще бъдат монтирани три зарядни станции за електрически автомобили в различните части на зоната и ще бъдат изградени пет обществени тоалетни на три точки. Жълтите павета  в района на Народното събрание също ще бъдат ремонтирани.

Интересното в проекта за Зона 4 обаче е, че изпълнител е фирма, с която миналата година общината разтрогна договор, заради некачествено изпълнение. Кметът Йорданка Фанъдоква обаче коментира, че присъди не раздават и се надява изпълнителите да са си взели поука.

Стойността на договора за изпълнение е близо 21,5 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ е малко над 19 млн., а съфинансирането от Общината е над 2 млн.лв.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!