Пороите са нанесли щети на републиканските пътища за над 2 млн. лева

Снимка: Жоро Александров

Нанесените щети на републиканската пътна инфраструктура след поройните валежи през миналата седмица са за над 2 млн. лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Димитровград. Там беше направена първата копка на пътя Чирпан – Симеоновград, където със средства от Оперативната програма "Региони в растеж" ще се рехабилитират над 50 км от третокласния път.

Нанков уточни, че средства ще се търсят или от бюджета – през аварийна програма:

"Колкото и да ни е тежко, ако може и с европейски средства, както и в случая в Камено. Щетите по републиканските пътища по настоящем са, и в авариен режим с малки изключения, са преодолени. Имаме да се прави много общинска инфраструктура. Ние трябва да наблегнем от тук нататък на превенцията. Всеки лев, вложен в превенция, ни спестява поне 10".

Пътищата, за които се правят протести, няма да бъдат ремонтирани, каза министър Нанков, защото:

"Не искам да влизам в генезиса на подбудите за някои протести, защото имат и политически характер".

Пътят, на който министър Нанков направи първата копка, не е ремонтиран от 40 години. Там преди две седмици имаше протест.

Над 500 хиляди лева са щетите, нанесени след поройните дъждове в община Смолян, съобщи БТА. Описването на пораженията не е приключило, тъй като все още пристигат информации от кметствата в общината. Продължава почистването на засегнатите от наводнението улици и пътища. Поискано е съдействие от военни и техника при възстановителните дейности в региона. Очаква се Министерството на отбраната да изпрати водоноска за питейна вода в Чепеларе, тъй като чешмяната вода там е замътена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Николай Нанков

Започва рехабилитацията на пътя Чирпан - Симеоновград

Днес започва рехабилитацията на пътя Чирпан - Симеоновград. Със средства от Оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат обновени над 50 км от третокласния път, който е алтернативен маршрут на магистрала "Марица" и на пътя Поповица -..

публикувано на 02.07.18 в 07:58
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47