Парламентът ще разгледа искането за освобождаване на шефа на КЕВР

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще решава днес дали да освободи предсрочно Иван Иванов от председателското място в Комисията за енергийно и водно регулиране. Искането е от БСП и лидера на социалистите Корнелия Нинова:

"Сделката в КЗК, КЕВР отказва да я провери, въпреки че законът го задължава, сделката тихомълком си върви и на 1-ви юли нови цени. Питаме - има ли връзка между тези неща?"

Нинова и парламентарната ѝ група сезираха главния прокурор за действията на председателя на КЕВР за неизпълнение на служебните му задължения. Социалистите са на мнение, че се неглижира събраната от БСП подписка с искане сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ-България да бъде прекратена.

Според тях Иван Иванов е отказал да изпълни Закона за енергетиката, който предвижда енергийният регулатор да има право да разглежда сделки, които касаят поне 20% от активите на енергоразпределително дружество.

„КЕВР отказва да провери сделката, въпреки че законът го задължава. Сделката тихомълком си върви, а от 1 юли нови цени (б.р. - на природния газ, топлоенергията, тока). Има ли връзка между тези неща? Започнахме темата, защото става въпрос за три милиона българи, националната сигурност и по нея няма никаква яснота“, заяви Нинова.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47