Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за почти цяла България

| обновено на 09.07.18 в 14:41
Снимка: БГНЕС

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за цяла България, с изключение на 4 области по Черноморието и 3 области в югозападните райони. За утре предупреждение е обявено за Централна Северна България. Главният път София - Варна между великотърновските села Козаревец и Кесарево вече е отводнен и проходим. В района са паднали 85 литра дъжд на квадратен метър, което е 140 процента от месечната норма. Водата на пътя беше над 50 сантиметра, имаше закъсали автомобили. Във Великотърновска област няма излезли реки от коритата си и няма пострадали хора, посочиха от областната управа.

Пожарникари започнаха спешно отводняване на района на железопътната гара в лясковското село Джулюница. Намалена е скоростта на движение на влаковете от Горна Оряховица към Варна.

Залята е база на държавния резерв в района на железопътната гара в селото. Няма пострадали хора и наводнени къщи. Язовирът е около 20 декара и е прелял, няма скъсана дига, обясни кметът на Джулюница Мариян Тончев.

Във великотърновското село Ресен предстои да бъде изпратен общински багер, който да прокопае дере, за да бъде отводнен районът около хлебозавода. Наводнени са ниските части на великотърновския квартал "Чолаковци", защото канализационните шахти не са успели да поемат водата. Нивото на река Янтра в квартала е под критичните нива, поясни заместник-кметът по сигурността Георги Камарашев.

Нивото на река Осъм в Ловеч се е покачило с един метър след падналите през последното денонощие в района обилни валежи, които наводниха пътища, сгради и дворове. Няма бедстващи хора и населени места.

Между 40 и 60 литра са падналите валежи в Ловешко и Троянско. Главният път София – Варна беше затворен за няколко часа заради наводнен участък в района на село Голец. На пътя Ловеч – Угърчин също има наводнени участъци. Все още е ограничено движението между селата Радювене и Катунец. На този етап нивата на реките са под критичните. Няма опасност от преливане на язовири, посочи областният управител на Ловеч Георги Терзийски.

„Всички язовири са с включени изпускатели и с празни преливници. Малките реки и дерета се оттичат, ситуацията се нормализира“, каза той и допълни, че има наводнени дворове и къщи в близост до реките и деретата. Няма населени места без ток и вода.

След падналите обилни валежи в Плевенско преляха два язовира в село Ракита. Няма опасност за жителите, каза областният управител Мирослав Петров. Наводнени са оранжерии, стопански дворове и мазета на къщи.

Язовир "Ракита-1" е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата. Прелял е и другият язовир – "Ракита-2", като водата се е изляла в общо дере. Цяла нощ представители на всички институции са били на място.

„Вчера там е паднал около 60-70 литра на квадратен метър интензивен дъжд за около час - час и десет минути. Те са два каскадни язовира. В повечето случаи наводнява село Садовец. Има няколко къщи, които са наводнени, но са отводнени в момента. Ситуацията там е спокойна и овладяна. На място има екипи от пожарната, сложени са чували с пясъка. Издал съм заповед за преглед на тези язовири и съоръжения и за някаква готовност от страна на общините. В община Искър има седем адреса, в които е участвала пожарната и са отводнявали. В Беглеж също има няколко наводнени къщи, вследствие на валежите“, поясни областният управител Мирослав Петров. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47