Туск зове Тръмп да цени съюзниците си

| обновено на 10.07.18 в 18:41
Доналд Туск, Йенс Столтенберг и Жан-Клод Юнкер (от ляво на дясно) на пресконференция в Брюксел след подписване на съвместна декларация за сътрудничество между Ес и НАТО.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕС Доналд Туск призова днес държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да цени съюзниците си.

„Скъпа Америка, цени своите съюзници, особено след като нямаш толкова много. А ти, Европа, харчи повече за твоята защита, защото всеки уважава съюзник, който е добре подготвен и оборудван. Парите са важни, но искрената солидарност – повече“, каза Туск в Брюксел при подписването на съвместна декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО. На церемонията присъстваха също генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и председателят на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По-късно на отделен брифинг за започващата утре двудневна среща на върха на алианса Столтенберг не скри, че очаква разногласия между партньорите.

„Срещата става в момент, в който някои си задават въпроса за силата на трансатлантическите отношения. Няма да съм изненадан, ако имаме бурни дискусии, в т.ч. и за разходите за отбрана“, каза Столтенберг.

Според него различните гледни точки са нещо нормално между приятели и съюзници. „Но съм убеден, че ще се разберем за основните неща. Северна Америка и Европа са заедно. Ще вземем решение да укрепим нашия съюз и да защитаваме нашите граждани пред следващите години“, добави шефът на НАТО.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква срещата му с руския президент Владимир Путин да е по-лека от срещата със съюзниците в НАТО.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47