Две български стартиращи предприятия с големия приз на ЕК за принос към по-добра околна среда

Кармену Вела: България е една от страните членки, които активно допринасят за иновативни програми, идеи и проекти за по-добра околна среда.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две български стартиращи предприятия се пребориха в две категории – синя, или по-известна като "водна", и "зелена" и спечелиха големия приз на Европейската комисия (ЕК) за принос към по-добра околна среда.

Победителят сред "зелените" получи наградата за технология за разграждане на земеделски отпадъци. В категория "вода" призът беше получен от компания, разработила нова мониторингова система за замърсяване на водата. Съоснователят на фирмата Хюсеин Йеменджиев я обясни така:

"Продуктът, който разработихме и с който спечелихме тази награда, е една иновативна мониторингова система, която оценява качеството на водите чрез параметъра БПК. Предимство на нашата система е, че тя се базира на биосензор, който позволява времето за анализ да бъде минимизирано от пет дена на пет минути. Системата е интегрирана в уеб среда, тоест крайните потребители имат достъп до данните си с потребителско име и парола и ги виждат в почти реално време".

Еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, който обяви и раздаде наградите, заяви:

"България постигна големи успехи този път, тъй като и двамата победители са оттам. Това означава, че тя е една от страните членки, които активно допринасят за иновативни програми, идеи и проекти за по-добра околна среда. Благодаря ти, България, за твоя принос и продължавай добрата работа", завърши Вела.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47