Администрацията на Обама превела $200 000 на организация, финансираща тероризма

Парите били преведени през 2014 г., когато президент на САЩ бе Барак Обама.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са финансирали при управлението на президента Барак Обама организация, свързана с ликвидирания през 2011 г. международен терорист №1 Осама бин Ладен, твърдят американски медии.

Предишната президентска администрация е одобрила безвъзмездна помощ от 200 хиляди долара за групировка, свързана с „Ал Каида“.

Още през 2004 г. службата за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите на САЩ включва Ислямската агенция за взаимопомощ (ISRA)в Хартум – столицата на Судан, в списъка на организациите, финансиращи тероризма, и я уличава във връзки с Бин Ладен.

Десет години по-късно – през март 2014 г., Американската агенция за международно развитие (USAID) отпуснала $723 000 на благотворителната организация „Уърлд вижън“, като $200 000 от тях са насочени към ISRA. Парите са разпределени за оказване на помощ на разселени лица, засегнати от продължаващия конфликт в Судан, се казва в официален документ, цитиран от информационните агенции.

USAID обясни, че след това е направена ревизия на политиките за одобрение на бенефициентите. Освен това е актуализирано и обучението на служителите, които се занимават с договарянето, коментира случая официален представител на държавната агенция.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47