Берлинската полиция смята да запълва свободните места с чужденци

Снимка: БТА

Берлин смята да кани безработни чужденци от ЕС да кандидатстват за работа в полицията заради огромната липса на кадри. 

Директорът на берлинската полиция Барбара Словак обяви, че ще започнат да канят кандидати и от други европейски държави, като ще им осигурят интензивен курс по немски и подготовка за изпитите. Словак насочва поканата най-вече към младите испанци:

"Например в Андалусия по улиците има толкова млади безработни. По-добре да се преместят в Германия и да започнат работа при нас, ако издържат тестовете“, обяви тя. 

Всеки друг гражданин от страна членка на ЕС също може да кандидатства за работа в берлинската полиция.Критериите за назначаване на работа като полицай обаче са високи. Държи се изпит, в който се проверяват уменията по математика, логика, правопис, немски език, история, география, държавно устройство. 

Спортният изпит включва бягане 2 километра, бягане с препятствия, прескачане на успоредка, катерене на стена. Здравословното състояние и чистото полицейско досие също са част от критериите. Малцина успяват да ги покрият и затова има голяма липса на кадри. 

Друг проблем е заплащането - в Берлин за полицаи то е най-ниско. Средно един берлински полицай получава 3000 евро бруто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47