Почина бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан

| обновено на 18.08.18 в 15:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 80-годишна възраст в Швейцария почина бившият генерален секретар на ООН и Нобелов лауреат за мир Кофи Анан. 
В последните му дни до него са били съпругата му Нане и трите му деца, съобщи ха от неговата фондация. 
Кофи Анан беше начело на световната организация в периода 1997 - 2006 година. През 2001 година за хуманитарната си дейност беше удостоен, заедно с ООН, с Нобеловата награда за мир. 
Напускайки поста, Анан заяви пред Общото събрание на ООН:
"Тръгвам си с убеждението, че днес ООН прави повече от всякога. Работи по-добре от когато и да било. Но работата й далеч не е завършена. Всъщност, никога няма да бъде. Моят приемник има задачата да продължи важната мисия на организацията. Аз знам, че нашата организация ще бъде в сигурни ръце." 
Тогава генерален секретар на ООН стана Бан Ки Мун.
Сегашният лидер Антониу Гутериш оцени високо ролята на Кофи Анан в световната организация. Той подчерта, че Анан е изминал целия път от редови сътрудник и до ръководител и в много отношения олицетворявал ООН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47