В Добричко все още не е регистрирана африканска чума по свинете

Африканска чума по свинете в област Добрич все още не е регистрирана. Изпратени през тази седмица за изследване са били две проби от животни от Дуранкулак, но и двете са отрицателни. Това стана ясно днес по време на заседание на Областния координационен център в Добрич. 
По време на заседанието областният управител Красимир Кирилов запозна кметовете на общините в област Добрич с мерките, които собствениците на прасета трябва да предприемат с оглед недопускането на африканската чума по свинете. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов съобщи, че тече преброяване на животните във ферми тип заден двор. Техният брой е 1763, като повече от половината не са регистрирани според закона за ветеринарномедицинската дейност в България. 
"Не са маркирани, с неустановен произход, нямат договор с регистриран лекар и така. Получаваме сигнали, взимаме мерки, пращаме проби. Засега нямаме потвърждение".

В началото на другата седмица на 30 км от изградената предпазна ограда с Румъния ще започне поставянето и на допълнителната ограда тип Бруно, заяви директорът на Горското стопанство в Добрич Цанко Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47