В Истанбул осъдиха Селяхаттин Демирташ

Селяхаттин Демирташ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Истанбул осъди бившия съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ на 4 години и 8 месеца затвор за пропаганда на терористична организация. 

Присъдата е заради изказване на политика от 2013 г.

Демирташ участва в заседанието по съдебна видеовръзка от строго охраняван затвор в Одрин. Той e лишен от свобода от 4 ноември 2016 г.

Присъдата беше произнесена заради реч на политика на митинг в Истанбул от 18 март 2013 г. по случай празника Невруз, почитан в кюрдските и иранските народни вярвания.

Освен Демирташ, по същите обвинения на 3 години и половина затвор беше осъден и Сърръ Сюрейя Йондер. Той е филмов режисьор и сценарист и бивш депутат от формацията:

 „Заради 3 минути реч получавам 3 години затвор“, заяви той.

На заседанието в затвора в Силиври присъстваха група депутати от Демократичната партия на народите, генералните консули на Канада и Швеция, адвокатът от лондонска правозащитна организация Маргарет Оуен.

След като през май 2016 г. парламентарният им имунитет беше свален, през ноември същата година 13 народни представители от прокюрдската партия бяха арестувани. Девет от тях остават задържани и до този момент по обвинения в ръководене и извършване на престъпления в полза на терористична организация. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47