Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“:

"Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна на банката или на надзорните органи. Разбира се, този случай привлича голяма част от вниманието ми, защото отговарям и за борбата срещу пране на пари. А това в момента е най-големият скандал в Европа, много неприятен урок, който показва необходимостта да бъдем по-бдителни и предпазливи, когато проверяваме транзакциите отвън".

Йоурова уточни, че ще помоли за съдействие европейските банкови власти, ако се окаже, че причината за скандала е в надзорните органи.

Изпълнителният директор на "Данске банк" Томас Борген се оттегли от поста си заради преминалите през естонския клон на банката подозрителни близо 200 млрд. евро между 2007 г. и 2015 г. Те са осъществени от клиенти от Русия, Азербайджан, Украйна и други бивши съветски републики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47