БСП ще иска вот на недоверие за здравеопазването

| обновено на 29.09.18 в 16:50

БСП реши да внесе вот на недоверие към кабинета заради политиката в областта на здравеопазването на пленум в събота, закрит за медиите .

Лидерът на левицата Корнелия Нинова определи плановете за реформа в здравното осигуряване като „здравен геноцид“ и обвини управляващите, че се канят да натоварят допълнително гражданите финансово без да подобряват качеството на здравните услуги.

Източници от БСП коментират, че най-вероятно искането за вота на недоверие ще бъде внесено в парламента след седмица.

Решението на пленума в София е взето заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри.

Според проекта на Здравното министерство на гражданите се предлагат два варианта: демонополизация на Здравната каса или допълнително здравно застраховане със задължителна вноска всеки месец в размер от 12 лева и доплащане от съответния здравен фонд при лечение над 700 лева. Пациентът също ще участва с доплащане в размер на 15%, а Здравната каса ще поеме 85% от лечението му.

Министърът на здравеопазването обеща идеите да бъдат поставени на широко обсъждане и едва след това да се вземат решения. Предстои темата да влезе за дискусия в здравната комисия на парламента.

Междувременно Националният съвет на Българската социалистическа партия избра нов предизборен щаб на партията.

Начело на щаба застава Георги Свиленски. Отстранен бе досегашният заместник-председател Георги Гергов, а Красимир Янков подаде оставка. Сред новите попълнения в предизборния щаб на БСП са Кристиан Вигенин, Александър Симов и Деница Златева.

БСП вижда нова политическа ситуация, при която Движението за права и свободи измества „Обединени патриоти“ от управлението, заявила на пленума лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея този извод бил потвърден и от заседанието на парламента в петък, чийто кворум беше осигурен от ДПС в замяна на оттеглянето на оспорвани от движението законодателни промени за местната власт.

Последните два месеца са белязани от нестабилност на управляващата коалиция с битки за власт между лобитата в ГЕРБ. Видими са обвиненията в лобизъм. Това е констатацията, с която лидерът на БСП Корнелия Нинова открила заседанието на Националния съвет на БСП.

Реална е заплахата парламентът да бъде блокиран, а ДПС вече се превръща във фактор на стабилността на 43-ото Народно събрание, смята депутатът Крум Зарков.

„Животът на парламента вече зависи изцяло от ДПС - дали „Патриотите“ и ГЕРБ ще приемат техните условия, за да ги накарат да се регистрират в зала, така че ще разсъждаваме по този въпрос. Ще разсъждаваме също по нашия проект, наречен „Визия за България“. В последния месец проведохме над 150 срещи по този проект, който трябва да даде нова перспектива на страната. Ще обобщим резултатите и ще видим как ще продължим напред“, каза той преди партийния форум.

БСП ще остане в пленарна зала с минимален брой депутати, които ще контролират приемането на законите, но според народният представител Филип Попов това не е бягство от отговорност.

„Около 20-25 човека винаги има в пленарна зала, независимо какви са законите - дали те са лобистки или не. Нашата цел е тези 25 човека да противодействат на ГЕРБ и на управляващото мнозинство. Когато има важни за страната закони, да речем сега предстоят бюджетите за следващата година, ние ще бъдем всички в пленарна зала“, каза той.

Крум Зарков обясни, че БСП започва и подготовка за предстоящи избори.

„Много е вероятно те да са предсрочни парламентарни, но при всички случаи настъпват европейските местни избори и ние трябва да бъдем готови за тях“.

Преди началото на заседанието централата на БСП осъмна с листовки, на които пишеше: „Оставка Нинова“. Малко преди 11 часа те бяха премахнати.

„Не е лошо. И това е хубаво. Аз смятам, че по принцип трябва да има всякакви мнения, включително и такива“, коментира случилото се Костадин Паскалев от Националния съвет на БСП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47