Евроинтеграцията на Западните Балкани – тема на интерпарламентарен форум в София

Подкрепа за Македония и Албания за започване на преговори за присъединяване към ЕС през 2019 година изразиха участниците във форума

| обновено на 05.10.18 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Подкрепа за Македония и Албания за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през 2019 година изразиха участниците в интерпарламентарната конференция в София, посветена на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

При откриването на форума, организиран от Народното събрание и Европейския парламент, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази надежда, че ситуацията след референдума в Скопие ще намери скоро своето положително решение.

Във фокуса на дискусиите, които продължават, е постигнатото по време на Българското европредседателство и изпълнението на Софийската пътна карта, приета на срещата на върха през май, както и ангажиментът на Австрия, която сега председателства Съвета на ЕС, и на Румъния, която поема евролидерството от януари, да продължат като приоритет интеграцията на страните от Западните Балкани, каквото очакване изрази при откриването на форума заместник-председателят на парламента Явор Нотев.

В конференцията участват евродепутати, представители на парламентите на шестте страни от региона, а резултатите от референдума за евроатлантическото бъдеще на Македония очаквано бяха сред основните акценти в изказванията.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза:

"Сега е в ръцете на политическия елит в Скопие и да довърши договора от Преспа".

Председателят на външната парламентарна комисия Джема Грозданова припомни намеренията догодина да бъдат започнати преговори за присъединяване към ЕС на Тирана и Скопие.

"Сега е моментът, в който трябва да се даде най-силната политическа подкрепа към Македония".

Предвижда се изказване да направят Андреас Шидер – председател на комисията по външна политика на Националния съвет на Австрия, Кристиан Сорин Димитреску – председател на външната комисия на Сената на Румъния. Сред участниците ще бъде и заместник-председателят на Европейския парламент Ливия Ярока.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47