Порожанов: В 256 животни в областите Хасково, Кърджали и Бургас са открити антитела на чума

Снимка: БГНЕС

В 256 животни в областите Хасково, Кърджали и Бургас са открити антитела на чума, а до момента са унищожени над 3700 овце и кози. "Всички стопани са обезщетени на сто процента", увери министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на парламентарния контрол.

"Във връзка с ликвидиране на огнищата от заболяването до момента са унищожени 3857 овце и кози, като стопаните са обезщетени на сто процента в размер на 827 хиляди лева. Обезщетенията бяха достатъчни за компенсиране и на допълнителни загуби, които бяха претърпяли стопаните. Отделно чрез минимална помощ, де минимис, за подпомагане на земеделските стопани в областите Ямбол и Бургас, отглеждащи овце-майки и кози, засегнати от заболяването, са изплатени два милиона 925 хиляди лева".

Държавата се справя успешно с недопускане на заболяването "африканска чума" по свинете, отчете още министър Порожанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47