За намаляване на емисиите вредни газове от автомобилите се споразумяха министрите на околната среда на ЕС

Снимка: Greenpeace

За намаляване на емисиите на вредните газове от автомобилите с 35 на сто до 2030 г. се споразумяха министрите на околната среда на ЕС в Люксембург след заседание, продължило повече от 13 часа. Новината бе оповестена около полунощ. Еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви:

"Изводите за вредните емисии са нещо много важно, защото сега имаме ясен преговорен мандат за това, което ЕС трябва да постигне в Катовице през декември. Преговорите за тяхното намаляване бяха изключително сложно досие и винаги е било обект на дискусии. Комисията в парламента, следвана от много обсъждания, е без окончателно споразумение. И сега дискусиите в съвета бяха много трудни. В началото аз не вярвах, че може да се постигне тази широка подкрепа, която австрийското председателство получи".

Процентите бяха съгласувани, след като Германия предупреди, че прекалено висока цифра ще нанесе сериозни щети на индустрията и работните места и по-точно на големите автопроизводители в Европа, много от които са германски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47