Няма сделка по Брекзит, стана ясно след заседание на 27-те посланици на страните-членки на ЕС

| обновено на 15.10.18 в 08:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма сделка по Брекзит, няма да има и повече преговори по въпроса до сряда – това стана ясно след заседание на 27-те посланици на страните-членки на ЕС в неделя вечерта.

Първите надежди се появиха след публикация на изданието „Политико“ за пробив в преговорите малко преди 18 часа местно време, в което бяха цитирани трима дипломати, пожелали анонимност. В нея се твърдеше, че преговарящите по оттеглянето на Великобритания от ЕС са постигнали споразумение, което ще гарантира безопасно излизане на Обединеното кралство и дори преходен период, за да се избегнат икономическите сътресения.

Малко по-късно обаче главният преговарящ Мишел Барние написа в Туитър, че остават ключовите различия по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

„Срещнах се с британския секретар по Брекзит Доминик Рааб, но въпреки напрегнатите усилия, ключовите различия остават. Ще информирам лидерите на ЕС и Европейския парламент за хода на преговорите и те ще направят оценка за постигнатия напредък“, допълни Барние.

По-рано се разбра, че след срещата между двамата крехката сделка, постигната на техническо ниво, се е сринала. Така преговорите остават в задънена улица малко преди крайния срок за приключването им по-късно през октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Противоречиви са съобщенията относно постигната сделка за "Брекзит"

Противоречиви са съобщенията относно постигната сделка за ”Брекзит“.  Според сайта "Политико", който се позовава на трима пожелали анонимност дипломати от ЕС, преговарящите са постигнали споразумение за излизането на Великобритания от..

обновено на 14.10.18 в 20:04
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47