Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водеща тема за западни и турски издания е развитието на случая Джамал Хашоги. Саудитска Арабия се готви да признае, че журналистът е бил убит погрешка при разпит в истанбулското консулство, обобщава лондонския Таймс информация от източници в съвместно турско-саудитско разследване. Вестникът допълва, че подобна версия следва предположението на американския президент Доналд Тръмп, който след разговор с Крал Салман обяви, че отговорни за убийството могат да са "ренегати" от саудитските власти. Ню Йорк таймс припомня вече отхвърлени от петролната монархия информации, че Хашоги е бил убит и разчленен. Вестникът изтъква, че версията "убийство погрешка" помага на американската администрация, която отказа да отмени оръжейните си поръчки за Рияд заради случая, както и на Турция, чиято разклатена икономика ще бъде спомогната от нисколихвени заеми от Рияд. Индипендънт отбелязва, че според източник на Си Ен Ен, кралството може и да промени версията за смъртта на Хашоги.

Турски екипи влязоха в саудитското консулство 13 дни след изчезването на журналиста, пише Йени шафак за вчерашното претърсване. Ватан изтъква, че в седмиците преди да влезе в мисията в Истанбул на 2 октомври, Кашоги е посетил саудитски консулства в САЩ и Великобритания. 

Гардиън посвещава материал на починалия 65-годишен съосновател на "Майкрософт" Пол Алън. Алън е вицепрезидент на компанията и отговаря за разработването на нови продукти до 1983. Макар и по-малко известен от Бил Гейтс, с който са приятели от гимназията, Алън има важна роля за разработването на първите персонални компютри, изтъква британският вестник. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47