Регионалният исторически музей в Сливен вече ще носи името на д-р Симеон Табаков

Регионалният исторически музей в Сливен вече ще носи името на изследователя на местната история д-р Симеон Табаков. Плочата с новото име на музея беше открита с тържествена церемония. 

Д-р Симеон Табаков е роден в края на 19-и век в Сливен. По професия юрист, той прави най-задълбоченото изследване на историята на града от създаването му до началото на 20-и век. То е събрано в три тома, озаглавени "Опит за история на Сливен".

Кметът Стефан Радев заяви, че е изключителна гордост музеят да носи името на д-р Симеон Табаков, защото неговият труд е основополагащ за историята на града:

"Написал е епохален труд за българската и сливенската историография. Аз поне не се сещам за друг град, който да има посветен на него такъв фундаментален исторически труд."

Директорът на историческия музей Николай Сираков коментира, че д-р Табаков, макар и да не е историк, създава модела на историческо изследване, който се следва до днес от професионалните историци:

"Този модел продължава и в момента да се ползва. Аз съм много горд, че Регионалният исторически музей - Сливен носи вече неговото име."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47