Илияна Йотова: Свободата, равенството и личната сигурност не могат да остават само на хартия

Илияна Йотова говори на международната конференция в София, посветена на Движението на необвързаните страни.
Снимка: БГНЕС

Необходими са силни решения, но и взаимни компромиси, за да преодолеем насилието и омразата. Това посочи днес вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на международна конференция в Софийския университет, посветена на Движението на необвързаните страни.  В създадената през 1961 г. организация участват 120 държави. 

„Парадоксално е, че в XXI век говорим повече от всякога затова, че имаме нужда от повече права, от тяхната гаранция и защита, а при взимането на политически решения, защитата на основни права остават винаги някак на заден план. Свободата, равенството, личната сигурност не могат да остават само на хартия, като част от бутикови документи“, каза тя.

Илияна Йотова посочи, че съвременният свят е сложен и несигурен. Защитата на човешките права, задълбочаващата се конфронтация между държавите и обществата, нестихващите конфликти в Близкия изток са основни предизвикателства. По думите на вицепрезидента на Африканския континент не трябва да се гледа само като на източник на миграция, бедност и неравенства. „Младото му активно население очаква инвестиции и развитие“, заяви Илияна Йотова.

„Макар и различни, много хора в света можем да сме съюзници, но мостовете и доверието не са дадени веднъж завинаги, не се градят лесно бързо. Тях трябва да ги извоюваме, пазим и развиваме“, отбеляза вицепрезидентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47