България и Гърция ще финансират с бюджетни средства изграждането на газова връзка помежду си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и Гърция ще могат да финансират с бюджетни средства изграждането на газова връзка помежду си. Това няма да бъде смятано за непозволена държавна помощ, реши Европейската комисия. Мотивът е, че тази връзка ще допринесе за разнообразяването на енергийните източници.

С одобрените днес мерки ще бъде подкрепено изграждането и експлоатацията на 182-километровата връзка между Комотини и Стара Загора. Очаква се през нея до България да бъдат транспортирани 3 милиарда кубични метра природен газ годишно до 2021 година.

Общият размер на инвестициите за строежа възлиза на 240 милиона евро.

Финансирането ще се осигури чрез пряко дялово участие от 46 млн. евро от акционерите, 45 млн. евро ще бъдат отпуснати по Европейската енергийна програма, Европейската инвестиционна банка ще осигури заем от 110 млн. евро. От бюджета на България трябва да бъдат отделени 39 млн. евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47