ЕК предупреди България, че не изпълнява решение на Съда на ЕС за качеството на въздуха

София има два месеца за отговор, иначе може да последват глоби

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предупреди днес България, че не е изпълнила решението на Съда на ЕС за качеството на въздуха.

Преди година и половина съдът установи, че страната ни не спазва изискванията за допустимите концентрации на фини прахови частици във въздуха, като не е сведена до минимум продължителността на замърсяванията.

Комисията изразява безпокойство от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище.

Ако България не предприеме необходимите действия и случаят отново бъде отнесен до Съда на ЕС, могат да бъдат наложени финансови санкции. България разполага с два месеца, за да отговори.

Същевременно ЕК стартира нова наказателна процедура срещу България по същата директива за качеството на въздуха зарази пропуски при въвеждането на няколко разпоредби от нея в националното законодателство. Те касаят мерки за свеждане до минимум на продължителността на периодите на превишаване на допустимите стойности. 

На България е изпратено уведомително писма с двумесечен срок за отговор. Ако не отговори, Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище – следващия етап от наказателната процедура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47