БСП свиква конгрес на 26 януари

Снимка: БГНЕС

БСП ще проведе конгрес на 26-и януари 2019 г., реши Националният съвет. Отпаднало е предложението да бъдат направени промени в устава. Четири основни точки ще бъдат обсъдени. Очаква се Корнелия Нинова да направи политически доклад за задачите пред БСП и визията за управлението, на конгреса ще бъде приета и "Визия за България". Отчет ще направят членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България през мандат 2014-2019 година. През януари ще бъде приета и предизборната платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Националният съвет на БСП подкрепя протестите на гражданите, които се провеждат в цялата страна. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че исканията са справедливи и са продиктувани от неадекватната политика на управляващата коалиция. Вдигането на данъците на старите коли, цените на горивата и невслушването в предложенията на опозицията за компенсиране на доходите са изкарали хората на улицата, смята Нинова:

"Исканията на протестиращите са абсолютно справедливи и правилни. Те са продиктувани от несправедливите и грешни решения на правителството на Бойко Борисов и мнозинството от ГЕРБ и "Обединени патриоти". От няколко седмици ние изразяваме позициите, същите, на тези хора, които днес са по улиците. Нищо от нашите думи и от нашите предложения не беше чуто от управляващите и от мнозинството в парламента. Е, сега ще трябва да чуят гласа на хората, които абсолютно справедливо, и ги поздравявам за смелостта, излязоха, за да си кажат мнението за това управление и да поискат оставката на правителството".

Депутатите от БСП ще внесат отново подписката в Агенция "Пътна инфраструктура" за външна проверка на автомагистралите не с 4, а със 79 подписа, заяви председателят на социалистите Корнелия Нинова.

Още преди заседанието Корнелия Нинова разговаря с журналисти по повод анонса в медиите за очакван тежък пленум: "Преврат, кървав пленум, взимат главата на Нинова, та си викам, чакай да слезна да ме видите - цяла съм, с глава".

Георги Божинов все пак е на мнение, че има опасност БСП да се превърне в авторитарна партия: "От всички председатели досега, нито един не е стоял над конгреса и над колективните ръководни органи".

Националният съвет прави декларация, с която се обръща към институциите и гражданите на Републиката с настояване да проявят активност за опазване на основните граждански и човешки права. Корнелия Нинова призова: "Президентът е прав като казва, че свободомислието се наказва. Абсолютно е недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутати, да не изпълняват основните си правомощия, да искат информация и да се борят срещу корупцията".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47