Румъния обмисля дали да оспори публикувания вчера критичен доклад на ЕК

Румъния обмисля дали да оспори пред европейските институции публикувания вчера силно критичен доклад на Европейската комисия, засягащ съдебните реформи в страната, предаде Франс прес.

Заместник-председателят на Камарата на депутатите и бивш министър на правосъдието Флорин Йордаке, цитиран от интернет сайта на вестник "Либертатеа", потвърди, че е обсъдил с министъра на правосъдието Тудорел Тоадер възможността за оспорване на документа пред Европейския съд. По думите му, решението ще бъде взето след анализ от страна както на парламента, така и на правителството.

В доклада на Еврокомисията се отправят критики към румънските власти за съдебните реформи, които са предизвикали опасения за заплаха към върховенството на закона и демократичните ценности, отбелязва Франс прес. Критици твърдят, че прокараните от правителството промени са неконституционни и застрашават независимостта на съдебната система.

Междувременно румънските депутати одобриха проектозакон, който би анулирал доказателства, получени чрез подслушване, предаде Ройтрес. Ако влезе в сила, законът би отменил със задна дата доказателства, събрани от разузнавателните служби по искане на прокурорите въз основа на съдебни заповеди.

Телевизия "ДиДжи 24" определя това като победа за управляващата коалиция, в която влизат Социалдемократическата партия и Алиансът на либералите и демократите. Телевизията припомня, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня беше осъден на две години затвор условно през 2016 г. за изборни злоупотреби и в момента обжалва ефективна присъда по дело за злоупотреба със служебно положение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47