Синдикати и работодатели очакват увеличение на средната заплата през 2019-а

Снимка: БГНЕС

Синдикати и работодатели очакват увеличение на средната заплата през следващата година. Това беше заявено след тяхна среща при премиера.

Бизнесът очаква и догодина да има двуцифрен ръст на средната работна заплата. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев уточни:

"Заплатите в предприятия, които имат една добавена стойност, ще растат значително".

Според Пламен Димитров от КНСБ:

"Двуцифреният ръст - 12-15 процента за следващата година по наши разчети - дали ще бъдат толкова, е въпрос на конкретни договорки в предприятията, в секторите, би трябвало да даде наистина отговор на два въпроса: доколко справедливо споделяме допълнителния растеж на икономиката, на брутния продукт. От друга страна как реагираме на растящите цени на основни стоки и услуги, видени през инфлацията".

Работодателите искат да се подобри образованието и квалификацията на кадрите у нас. За този проблем призна и вицепремиерът Томислав Дончев:

"Ние се конкурираме с всички останали държави членки за достъп до работна сила и ние трябва да бъдем конкурентни. Един от инструментите е това, което се дава като заплати - политиката по доходите".

Бизнесът иска стабилност и смята, че протестите в страната са недопустими:

"По мнение на КРИБ трябва да се вземат мерки това нещо да не затруднява икономиката и да не затруднява гражданите. Не може да блокират магистралите, да спират нашите ТИР-ове с нашата продукция".

Министърът на икономиката Емил Караниколов отговори:

"Ние сме демократична държава. Всеки има възможност да изразява своето мнение и всеки решава по какъв начин. Не трябва обаче да се пречи на другите, които не искат да протестират".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47