Радев и Дуда призоваха Москва и Киев за деескалация на напрежението

Церемония по официалното посрещане на президента Анджей Дуда и неговата съпруга Агата Корнхаузер-Дуда в България.
Снимка: БГНЕС

Напрежението между Русия и Украйна беше водеща тема в разговора на президента Румен Радев с полския му колега Анджей Дуда, който е на посещение в София. Двамата призоваха Москва и Киев за деескалация на напрежението.

Ако има нови инициативи като по нататъшни санкции спрямо Русия, Полша ще ги подкрепи, каза Дуда.

Президентът Румен Радев подчерта, че е важно да не се допуска по-нататъшна ескалация на конфликта и призова Москва и Киев за сдържаност:

"За разум, за възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация", каза Радев.

Полският президент Анджей Дуда се надява на деескалация на напрежението между Русия и Украйна, за връщането на пленените украински моряци и военните кораби:

"Необходими са по-нататъшни действия, насочени към това в тази част на Европа, близо до нас, да приключат тези военни конфликти от 2013 година, свързани със спазването на Минското споразумение. Полша ще се включи в действията на международната общност, за да се стигне колкото се може по-бързо до приключване на този конфликт. Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път нарушава споразуменията. Ако има по-нататъшни санкции спрямо Русия, Полша е готова да ги подкрепи и да участва в инициативи, които ще доведат до решаването на конфликта между Москва и Киев".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47