Мангъров не е казвал, че РНК ваксините удрят половите органи на децата

Доц. д-р Атанас Мангъров
Снимка: БГНЕС

В публикация, споделена хиляди пъти само във Фейсбук, се твърди, че инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров, е изказал мнение, че РНК ваксините засягат половата система на децата.

Твърдение: РНК удря половата система на децата


В публикацията пише, че „не се казва истината, а РНК има страничен ефект като удряне на половите органи на децата“. В материала дори се твърди, че някои деца умират от тези ваксини.

Статията, която уж цитира лекаря от Инфекциозна болница в София доц. Мангъров, е достигнала до хиляди потребители и е споделена от почти 270 различни страници във Фейсбук. 


В публикацията има доста правописни грешки. В нея се твърди още (цитатът не е редактиран - б.р.):

„За това е избрана възрасста от 5 до 11 години. Детето тогава се развива, но това никой няма да го каже. Изслидвания на британския университет го е докзал. При 10 боцнати, 4 деца имат страдание на половите органи. РНК Генома е опасен и поврежда половата система на децата. При други децата умират. Споделете за да знае народа!“.

БНР се свърза с доц. д-р Атанас Мангъров, който категорично отрече да е казвал подобно нещо.

„Не съм казвал такова нещо. Няма въз основа на какво да се каже“, каза доц. Мангъров. И определи използването на името му като „предизвикване на интерес“. Мангъров обаче остава резервиран към поставянето на Covid ваксини на деца.

Какво показват изпитанията на ваксината срещу Covid на „Пфайзер/Бионтех“ във възрастовата група 5-11 години

По данни на Европейската агенция по лекарствата, цитирани от сайта coronavirus.bg, при деца от 5 до 11 години дозата Comirnaty е по-ниска от тази, която се използва при хора на възраст 12 години и по-големи (10 µg, в сравнение с 30 µg). Както и при по-голямата възрастова група, ваксината се прилага като две инжекции в мускулите на мишницата с интервал от три седмици.

В кратката характеристика на продукта, на база получени дози от деца в групата от 5 до 11-годишна възраст, е описано, че най-честите нежелани реакции са подобни на тези при хора на възраст 12 и повече години. Те включват болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, мускулна болка и втрисане. Тези нежелани реакции обикновено са леки или умерени по тежест и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията.

Наскоро излезе доклад на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC), който е посветен на безопасността на ваксините във възрастовата група 5-11 години. Той беше цитиран от вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на БНР.

В доклада се казва, че в клиничните проучвания са участвали над 4000 деца, като при около 3200 е приложена ваксината, останалите са получили плацебо. Отделно са наблюдавани 30 000 деца в реалния живот, след като са им поставени две дози ваксина от препарата на „Пфайзер/Бионтех“ срещу Covid-19. В доклада също е отбелязано, че най-честите нежелани странични ефекти са болка на мястото на инжектиране, главоболие и умора.

Това, което притеснява най-вече родителите, са сериозните странични ефекти.

Проф. Александрова успокои, че те са много редки. При поставени повече от 8 млн. дози ваксини във възрастовата група 5-11 години са наблюдавани общо 11 случая на миокардит, от които 7 вече са излекувани, а 4 са в процес на подобряване.

97-98% от получените сигнали от родилите на деца от 5 до 11 години са незначителни неразположения

„Има два смъртни случая на деца, след като са получили ваксината. И двата са на деца, които са имали множество съпътстващи заболявания и анализът на експертите не е установил връзка между ваксината и този нежелан изход“, каза проф. Александрова.

Над 20 процента от децата на възраст от 5 до 11 години в Съединените щати са получили първата си доза ваксина Covid-19.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) е провела собствена оценка за ползата и риска, използвайки моделиране, за да предскаже колко симптоматични случаи на Covid-19, хоспитализации, прием в интензивно отделение (ICU) и смъртни случаи от Covid-19 би предотвратила ваксината при деца на възраст от 5 до 11 години спрямо броя на потенциалните случаи на миокардит, хоспитализации, хоспитализация в интензивно отделение и смъртни случаи, които ваксината може да причини. Моделът на FDA прогнозира, че като цяло ползите от ваксината ще надвишават рисковете при деца на възраст от 5 до 11 години. 

Освен това FDA и CDC разполагат с няколко системи за непрекъснато наблюдение на безопасността на ваксините срещу коронавируса и позволяват бързото откриване и разследване на потенциални проблеми с безопасността.

Заключение

При приложени над 8 милиона дози ваксини срещу Covid-19 при деца от 5 до 11-годишна възраст по света не се съобщава за страничен ефект от имунизацията, който да засяга половата система на децата. Следователно твърдението, че РНК ваксините увреждат половата система на малките деца е НЕВЯРНО. Както е НЕВЯРНО, че доц. Мангъров е казал, че РНК удря половите органи на децата.

Данните досега показват, че ваксинацията предлага добра защита срещу Covid-19 при децата. Въпреки че Covid-19 при децата често е по-лек, отколкото при възрастните, има сериозни доказателства в подкрепа на ваксинирането на деца.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

СЗО не се е обявявала против зелените сертификати

Според публикация в множество български медии Световната здравна организация се е обявила против зелените сертификати и настоява Covid пропуските да бъдат премахнати. Публикацията получи широк отзвук и коментари и в социалните мрежи. Твърдение: СЗО е против неефективните зелени сертификати Статията посочва, че това е станало на..

публикувано на 25.01.22 в 07:05

Арестувана ли е жена в Германия заради липса на зелен сертификат?

От началото на януари български потребители в социалната мрежа Facebook разпространяват видео от чужбина, в което възрастна дама е арестувана на улицата от група полицаи. Според автора на публикацията, причина за задържането е това, че жената разхожда домашния си любимец без зелен сертификат. Видеото е споделяно хиляди пъти, а коментиращите са предимно..

публикувано на 22.01.22 в 07:05

Вярно ли е, че пушачите са по-защитени от Covid-19

От началото на пандемията от Covid-19 пък и след това учените си блъскаха главите заради изненадващи резултати от проучвания, според които пушачите изглежда са по-защитени от заразяване с коронавируса. Твърдение: Пушачите са по-защитени от Covid-19 През 2020 г. това бе съобщено първо на основата на наблюдения на пациенти в Китай, където..

обновено на 20.01.22 в 16:38

Германски химик не е убит заради „разкрития“ за Covid ваксина

Съдържанието на ваксините срещу Covid-19 е сред сериозно експлоатираните, коментирани и будещи интерес, страхове, сензации и интерпретации теми. И то от различни ъгли. Едно от последните твърдения, които циркулират и се споделят в социалните мрежи, е за смъртта на доктор, дни след като разпространява видеозапис с „разкрития“ за графенов оксид в..

публикувано на 11.01.22 в 07:05

Не е вярно, че смъртните случаи на пилоти са се увеличили с 1700% заради Covid ваксините

Споделяна многократно в социалните медии статия от български уебсайт  твърди, че американско списание е публикувало „шокираща“ информация, според която тази година има „невероятен“ ръст в смъртността на пилоти в сравнение с 2020 г. и това се дължи ваксините срещу Covid-19. Твърдение: Смъртните случаи на пилоти са се увеличили с 1700% в сравнение..

публикувано на 04.01.22 в 07:05

Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу Covid в Швеция

В последните дни в редица социални и традиционни медии популярност набират публикации свързани с чипирането на хора в Швеция. В голяма част от тях се твърди, че имплантирането на NFC чип в ръката е свързано с ваксинирането срещу Covid-19. Конспиративните теории стигат дотам, че редица от коментиращите смятат, че поставянето на чипове е..

публикувано на 30.12.21 в 07:05

В Словения не са разкрити „тайни“ съставки на Covid ваксини

"Скандал с ваксините в Словения!" - така започва широко разпространявана публикация във Facebook , в която потребители разказват за слухове в Словения, "които ако се потвърдят, ще предизвикат невъобразима световна реакция". Става дума за история, според която на 20 ноември главната медицинска сестра на Университетския медицински център, Люблянски..

публикувано на 23.12.21 в 14:55
Covid отделението на болница в Сафед, Северен Израел, 12 август 2021 г.

Вярно ли е, че 95% от критично болните с Covid-19 са били ваксинирани

Публикация в български сайт , споделяна множество пъти в социалните мрежи, съдържа твърдение, че ваксините срещу Covid-19 не дават очакваната защита срещу заболяването, даже напротив. Твърдение: 95% от критично болните пациенти са ваксинирани „ЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО!  Европейската консултативна група към Световната здравна организация по..

публикувано на 20.12.21 в 07:15

Омикрон не означава "Не на Коледа"

След обявяването на името на новия вариант на Covid-19 Омикрон (Omicron B.1.1.529) редица постове в социалните мрежи повдигнаха въпроси относно определянето на наименованието му от Световната здравна организация. Според една от конспиративните теории терминът Омикрон сигнализира осуетяването на коледните празници за 2021 г. Твърдение: Омикрон..

публикувано на 18.12.21 в 07:15

Вредна ли е ваксинацията за инвитро процедурите

Един от най-често срещаните доводи против ваксинацията срещу Covid-19 е, че препаратите причиняват стерилност. В социалните мрежи циркулират различни коментари и мнения, които не почиват върху никакви научни доказателства или изследвания, че след имунизация няма как да имаме деца. Потребители във фейсбук разказват посочени като..

публикувано на 15.12.21 в 07:05
Подкасти от БНР