Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната - "частично обезмаслен прах" от домашни щурци и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии.

Това не са първите насекоми, разрешени за употреба в хранителната промишленост. Такива има и за продукти, получени от скакалци, ларви и др. Тези храни се определят като "нови", тъй като, според информация от ЕК, не са били консумирани в значителна степен от хора в ЕС преди 15 май 1997 г. Именно тогава влиза в сила първият регламент за новите храни.

В публикация, споделена стотици пъти през последните месеци, се твърди, че всички храни, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми и трябва да бъдем внимателни. Можем да я видим както в публикации във Фейсбук, така и в традиционни медии (виж тук и тук).


Твърдение: Всички храни, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми

Е120 и Е904 наистина се произвеждат от насекоми, но са въведени в хранителната промишленост далеч преди регламента на Европейската комисия.

E120 е обозначението на червения оцветител кармин и е познат на човечеството от около 1500 години. Думата "кармин" е използвана като име на цвят още през 1799 г. Древните индийци са го използвали за боядисване на платове. Оцветителят се извлича от сушени насекоми Кохинил, които живеят на повърхността на някои растения.


Снимка: Харвардски музей за наука и култура

Счита се, че от всички багрила карминът или кохинилът, както също е известен, е най-податлив на термична обработка. Масово се използва от 90-те години като оцветител на различни напитки, салами, филета, мармалади, желирани бонбони и др. Карминът често се използва и в козметични и лекарствени продукти. За да се получи 1 фунт червена боя, са необходими 70 000 насекоми кохинил, което преди масовото му култивиране, го прави особено скъп. Кохинилът е бил основен източник на доходи за испанската корона. Грам от него е бил много по-ценна стока от захарта, което го прави особено доходоносен за презокеанската търговия през вековете.

В Европейския съюз употребата на кармин в храни се регулира от директивите на Европейската комисия, уреждащи хранителните добавки като цяло и в частност оцветителите за храни и изброени под имената Cochineal, Carminic киселина, кармини и естествено червено като добавка E120, в списъка на одобрените от ЕС хранителни добавки. Директивата, уреждаща оцветителите за храни, одобрява употребата на кармин само за определени групи храни и определя максималното количество, което е разрешено. Оцветителят кармин може да предизвика силна алергична реакция.

Директивата на ЕС 2000/13/ЕО относно етикетирането на храните, налага кармините, както и всички хранителни добавки, да бъдат включени в списъка на съставките на даден хранителен продукт с неговата категория, добавка и посоченото име или номер на добавката, което е или като хранителен оцветител кармин или като хранителен оцветител E 120 на местния език на пазара, на който се продава продуктът.

От януари 2012 г. EFSA промени начина, по който разрешава използването на кармин E120 за фармацевтични продукти. EFSA изрази загриженост относно нарастващия брой алергични реакции към кармин, получен от насекоми.

Подобно на Е120, Е904 също се добива от насекоми. Той е природна смола, която се произвежда от щитоносни въшки. Също се използва в хранително-вкусовата промишленост, предимно като глазиращ агент за пресни плодове. 


Снимка: Pixabay

В Решение № 58 на Европейския Съвет на икономическата комисия от 20 юли 2012 г., който регламентира изискванията за безопасност на хранителни добавки, ароматизанти и технологични помощни средства са описани храните, в които може да се използва Е904 – шеллак. Това са пресни цитрусови плодове, пъпеши, ананаси, праскови, круши, ябълки (повърхностна обработка); бонбони, сладкиши, шоколад, брашнени сладкарски изделия, покрити с шоколадова глазура; дъвки; сухи зърнени закуски, ядки в съответствие, кафе на зърна; бял и жълт пчелен восък, и др.


Снимка: sciencephoto

Задължително условие е добавките и оцветителите да бъдат обозначени в етикетите на храните. Добавките в хранителните продукти могат да се ползват след получаването на разрешение от Европейската агенция за безопасност на храните, каквото се издава само ако е доказано, че веществото е напълно безвредно за здравето.

Заключение

Твърдението, че храните, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми е ВЯРНО, но МАНИПУЛАТИВНО, тъй като са въведени в хранителната промишленост далеч преди първия регламент на Европейската комисия за новите храни. Добавят се от десетки години в хранително-вкусовата промишленост, медицината, фармацията и козметиката. Задължително трябва да бъдат описани на етикетите, тъй като могат да предизвикат алергични реакции. Според National Geographic, общо 2100 вида насекоми са част от менюто ни всеки ден.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00