Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой.


Твърдение: Дигитална валута ще замести изцяло физическите пари

Сред другите твърдения са, че предстои въвеждането на биометрични данни и измерване на въглеродния отпечатък при всяка банкова транзакция. В една от публикациите, коментирани десетки пъти в интернет е приложен и скрийншот от онлайн банкиране, в което се виждат символи за въглероден диоксид - СО2.

Авторът на публикацията твърди, че дигиталната валута ще бъде напълно проследяема, а транзакциите и доходите на хората ще се програмират от правителствата. 

Във всички публикации се твърди, че Европейската централна банка ще замени  физическите пари с дигиталната валута.

При направена проверка на сайта на Европейската централна банка става ясно, че се проучват възможности за въвеждането на дигитална валута, но тя няма да измести физическите пари (под формата на банкноти и монети). Официална позиция на Министерството на финансите пред БНР потвърждава, че редица централни банки обмислят или разработват проекти за дигитални национални валути, т.нар. дигитални валути на централните банки (Central Bank Digital Currencies – CBDCs), основно предназначени към потребителите.

Основният им принцип е да бъдат допълващи, но не и заместващи парите в брой, което ще предостави още една възможност за избор при плащане. От финансовото ведомство посочват, че над 100 държави понастоящем изследват възможността за издаване на CBDC, като няколко централни банки вече са стартирали проекти или са издали CBDC.

Освен това редица международни институции и формати като Банката за международен сетълмент, Международният валутен фонд, Бордът за финансова стабилност, Г-20, Г-7 и др. работят за стимулиране на сътрудничеството и намиране на общи решения на предизвикателствата пред дигиталните валути.

В позицията на финансовото министерство се обяснява, че Европейската централна банка (EЦБ) и Еврогрупата също са започнали дискусии за проучване на възможността за издаване на дигитално (цифрово) евро.  Няколко са важните аспекти- проектът да бъде общоевропейски, дигиталното евро да допълва, а не да замества еврото в брой, да се гарантира поверителността на потребителите при използването на дигитално евро, както и финансовата стабилност в еврозоната. Друго предизвикателство е достъпността на проекта- той да осигурява достъпност от всеки гражданин в еврозоната и приемане навсякъде в нея.

За целта са необходими законодателни мерки, посочват още от Министерството на финансите и уточняват, че към момента проектът се намира в проучвателна фаза.

"Управителният съвет на ЕЦБ следва да извърши преглед и оценка на резултатите от проучвателната фаза през есента на 2023 г. и на тази база да реши дали да премине към фазата на реализация на проекта или не. Тъй като въвеждането на дигитално евро налага законодателно промени, ЕК в момента разработва законодателно предложение с необходимите разпоредби, които следва да бъдат приети, ако се вземе решение за издаване на дигитално евро", пише в отговора до БНР.

Екипът ни потърси за коментар Ева Майдел, която е член на Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент.

В отговор до БНР от офиса на евродепутата потвърждават, че към момента ЕЦБ проучват различни варианти и последствия свързани с възможността за дигитално евро. Очаква се през октомври да се премине към етап на изпълнение и да започнат пилотни схеми в малки сектори и райони. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард очаква финалното решение да се вземе в края на 2026 година.

В официалния отговор до БНР се посочва още, че кампания срещу дигиталното евро има не само в България. Протест, базирани в голяма степен на фалшиви новини и дезинформация, е имало и в Германия, и в Нидерландия. 

Заключение

Твърдението, че дигитална валута ще замести изцяло физическите пари, е НЕВЯРНО. Според официалното изявление на Министерството на финансите въвеждането на дигитална валута в ЕС, еврозоната или в България само ще предостави допълнителни сигурни възможности за разплащания, без да се отменят съществуващите към момента, включително и плащанията в брой.  Бъдещо въвеждане на дигитално евро в еврозоната изисква законодателни промени, но въпросът все още е в проучвателна фаза. 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00